Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » Антигуа и Барбуда - Карибските перли


Unknown 9:04:00 ч. 0


Антигуа и Барбуда (на английски : Antigua and Barbuda ; испански : Antigua y Barbuda) е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, на границата с Атлантическия океан. Тя е част от Подветрените острови (Leeward Islands), които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг , Монсерат на югозапад , Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (Saint Barthélemy) , Сен Мартен (Saint-Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. По-късно островите са заселени от племената араваки и кариби. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа по време на второто си пътешествие през 1493, когато му дава това име. Първите селища, основани от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. Англия основава колония на остров Антигуа през 1667, когато заселва роби от ирландски произход. Робството на островите е отменено през 1834. Островите получават независимост в рамките на Британската общност през 1981. Територията на страната се състои от множество острови, сред които о. Антигуа е най-големият и най-населеният. Разположеният малко на север от него о. Барбуда е другият главен остров. Климатът на островите е топъл, тропически с относително постоянна температура през цялата година. Към територията на Антигуа и Барбуда спада и малкият ненаселен остров Редонда.

Островите са предимно равнинни, като най-високият връх е Боги (Boggy Peak) на височина 402 метра. Столицата на тази малка островна държава се казва Сейнт Джон, който е и най-големият град на остров Антигуа. Кодрингтон (Codrington)е главният град на по-малкия остров Барбуда.
Туризмът е доминиращият отрасъл в икономиката на Антигуа и Барбуда. Около 30% от земята в Антигуа е засята. През последните 30 години земеделският дял във БВП е спаднал от 40% на 12%.

По-голямата част от жетелите на Антигуа и Барбуда са преки потомци на робите, които са използвани за тежката работа по плантациите със захарна тръстика. Останалите жители са потомци на европейци, предимно ирландци, англичани и португалци. Официалният език в страната е английски, но сред местното население е широко разпространено наречието патуа, креолски диалект.
Почти всички жители са християни, като англиканите са най-многобройни (около 44%).АНТИГУА

Остров Антигуа (най-големият в държавата Антигуа и Барбуда на Карибско море) е известен със своите 365 плажа – по един за всеки ден от годината. Островът предлага редица забавления, освен стоенето на плажа. Антигуа ма чудесни рифове и останки от разбити кораби, които да се изследват чрез гмуркане.
Остров Антигуа е най-големият и най-населеният остров в държавата Антигуа и Барбуда, която се намира в Карибско море. Столицата на тази малка островна държава се казва Сейнт Джон, който е и най-големият град на остров Антигуа. Кодринктон (Codrington)е главният град на по-малкия остров Барбуда.

Заради тежката зима досега хората могат да копнеят за бързо бягство на топло време - като ден на плаж на карибската нация Антигуа. Като се има предвид, че островът се гордее с 365 плажа, има различна обляна от слънце ивица от пясък за всеки ден на годината.
Девизът на Антигуа вероятно е "Плажът е само началото", но няма никаква причина да оставите мястото си близо до брега на плажа, освен ако не искате да се присъедините към една от островните дейности с високо напрежение.
Ще кажете, че това е все едно да гледате залеза. Най-интересната част на скорошно пътуване до Антигуа беше приветливостта и коктейлите, споделени с посетителите от всички краища на света в горната част на бар и ресторант Shirley Heights Lookout. Там драматични залези допълват регето, soca и музиката на steel band (оркестър от ударни инструменти, направени от газени варели), които имат изпълнения в четвъртък и в неделя.
Построени в късните 1700-те години, за да защитят острова, укрепленията с наблюдателни постове, оръжия и военните сгради сега предлагат смайващи гледки на английски и Falmouth пристанища. Гледайки на юг, вие можете също така да видите островите Гуадалупе и Монсерат, с техните все още активни вулкани.

Можете да вземете много добро пилешко или свинско печено месо на грил и студен Wadadli, местно варена антигуанска светла напитка (наречена на оригиналната американо-индианска дума за острова). За да угасите пламъците на пикантната островна храна, изберете ръчно направена антигуанска освежителна напитка, която е направена от сироп и сода.
Почитателите на историята и моряците ще се насладят на разходка през корабостроителницата Нелсън. Възстановената конструкция, изградена като военноморски двор на негово величество Антигуа през ХVІІІ и ХІХ век, функционира като поддържан дом за британските кралски военни кораби от военноморска флота. Днес, яхтите са преместили морски съдове и красиво възстановените сгради са дом на съвременни съоръжения за корабостроене и поправка, морски магазини за подаръци, хотел и зает яхт-клуб.
Ентусиасти с акваланг, които търсят подводно приключение, трябва да потърсят собственика Тони Финчам, който има повече от 40 години опит и отлично познание в местни сайтове за гмуркане.
Можете да направите едно гмурване пред Колоните на Херкулес, наречени заради неговите образувания от уникален камък. Антигуа също така предлага гмуркане до местата на повече от 200 катастрофи.

Назад дo земята, погледнете Моста на дявола, естествен варовиков мост, оформен от векове от мощни вълни, които се разбиват във варовиковите скали и ерозират камъка. Смелите хора, които преминават моста, трябва да държат предпазливо очите си отворени за естествения отвор, от който периодично изригва вертикална струя от морска вода във въздуха.
Ако обаче предпочитате да прекарате времето си, наслаждавайки се на пясъка и морето, също бъдете внимателни за дейности, които покачват адреналина на острова. Вие ще откриете нови дейности на всеки половин час след като откриете нов антигуански плаж.
Антигуанската икономика разчита много на туризма, благодарение на който островът е станал едно луксозно карибско бягство. Много хотели и курорти се намират около брега, а единственото летище на острова обслужва няколко основни авиолинии.
Основният спорт в Антигуа е крикетът. Островът дори беше домакин на Световната купа по крикет през 2007 г. Освен него обаче сред младите стават популярни футболът и баскетболът.


БАРБУДА

Барбуда е част от островна държава, в която влизат Антигуа и Родонда. Географското им разположение е в североизточната част на Карибския басейн. Островът се намира в централната част от Подветрените острови (Leeward Islands), на около 17 градуса северно от екватора. Площа на Барбуда е с размери 24 км дължина и 13 км. ширина.
От едната си страна Барбуда се къпе във водите на Атлантическия океан, но бреговете тук са необитаеми и запустели, покрити с мидени черупки и изхвърлени части от дървета. От другата страна Карибско море носи усещането за живот.

За първи път французи и англичани се опитват да заселят острова, но безуспешно. Едва през 17 в. тук започват да се отглеждат плантации със захарна тръстика от английски колонии. За родител на плантациите и успешния бизнес с тръстика се счита Кристофър Кодрингтън. Влиянието на неговата фамилия може да се срещне и днес из наименуванията на улиците на града.
На най-високата точка на острова, която е 38 м над морското равнище се намират останките на Кодрингтънс Хайленд Хаус. На южния брях пък е построена 17-метровата кула Мартело, която в миналото е служела за отбрана и за наблюдение на околните водни пространства.

Северозападната лагуна на Барбуда е превърната в резерват, който се отличава с популацията си на фрегатни птици. От животинските представители тук се срещат диви котки, глигани, сърни, сухоземни костенурки. Има и много интересни пещери, а по стените на една от тях са се запазили скални рисунки.

Статията е написана от: МАРИЯ ВЕНКОВА ГРУЕВА
Публикувана в: Блога на Estellia

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com