Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Забележителности в Истанбул


Стефан Стефанов 17:16:00 ч. 0

Най-старият и най-големият град в Турция предлага на своите туристи разнообразие от забележителности както културни така и исторически. Няма как за ден, два или седмица да обиколиш всичките, за това сега ще Ви покажа някои от забележителностите, които "приемат" най-голям брой туристи и са най-интересни.


Св. София

“Св.София” е най-важният храм за християнството в продължение на 900 г. С времето тя се превръща в най-голямата църква изобщо в древна Византия, а и най – голямата катедрала в света хиляди години наред, преди да бъде построена Севилската катедрала. Архитектурата на Св. София е един от най – изключителните примери за византийската архитектура символизираща мощта и богатството на нейните императори. В нея се съдържа и голяма колекция свети реликви, включващи и 15 метрови иконостаси.
През 1934 г. тя е лишена от цялото си религиозно значение и функции, но винаги ще бъде духовен оазис, оставайки единствената най-хубава сграда, оцеляла от Късната античност.
Прочетете повече тук.


Кула Галата


Кулата Галата също наричана и Кулата на Христа от генуезците и Голямата кула от византийците, е разположена на площад „Таксим“ в Истанбул, Турция, в северната част на залива Златен рог.
Тя е една от най-забележителните и впечетляващи постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидно покрития цилиндър, извисяващ се на хълм над небосвода на квартал Галата край Златния рог.
Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан. Първоначално е построена от дърво в квартала на генуезците, а през май 1433 г. - от камък.
Прочетете повече тук.Сюлейман джамия


Сюлейман джамия или Сюлейманийе джамия (на турски: Suleymaniye Camii) е мюсюлмански храм в Истанбул и се намира на втория хълм в Истанбул. Тя е втората по големина в града и е доста популярна. Построена е през периода 1550-1557 от османския архитект Синан в чест на султан Сюлейман I. Сюлейман джамия, както и Селим джамия в Одрин спадат към така наречените "султански джамии". Подобно на други имперски джамии, и джамията Сюлейман разполага с величествена градина. В четирите й краища има по едно минаре. Минаретата имат общо 10 галерии, което съответства на това, че Сюлейман I (Великолепни) е бил 10 – тия султан.
Прочетете повече тук.Дворецът Топкапъ


Дворецът Топкапъ в Истанбул е разположен на върха Сераглио, където Босфорът се среща със Златния рог. Султан Мехмед ІІ построява оригиналния дворец през 50-те години на ХV в., малко след завладяването на Константинопол. През вековете следващите владетели добавят по нещо, докато постройката придобива четири двора и помещения за около 5000 души.
За около четири века двайсет и пет султана управляват необятната Османска империя от разпрострелия се на 700 декара дворцов комплекс Топкапъ.
Прочетете повече тук.Долмабахче сарай


Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура.Стените на двореца са украсени с картини на известни художници от 19 в., а изложените красиви копринени килими са с обща площ 4500кв.м., а таваните са декорирани със златни орнаменти. В Долмабахче се намира най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара, а едно от стълбищата също е от кристал. Тук се намира и най – големият в света кристален полилей. Изработен в Англия през 1853 г. той има 750 крушки и тежи 4,5 тона.
Прочетете повече тук.Капалъ чарши


Едно от най-популярните места в Истанбул е Капалъ чарши, или покрития пазар. Построен е от Мехмед ІІ през 1450 г. на площ от 54 653 квадратни метра. Той е най-големият и най-старият покрит пазар в света като се посещава от доста хора - между 250 000 и 400 000 души дневно. Има 65 покрити улици, 21 входа, 17 кръчми и близо 4000 магазина. Дава работа на около 30 000 души. Известен с бижута, грънчарство, подправки и магазини за килими.
Прочетете повече тук.
Султан Ахмед джамия (Синята джамия)


Джамията „Султан Ахмед“ (на турски: Sultanahmet Camii) е мюсюлмански храм в Истанбул, Турция. Построена е от архитекта Седефкяр Мехмед ага по заповед на султан Ахмед I между 1609 и 1616 година. Поради своите цветове — синьо, зелено и бяло, от плочките от изникски порцелан, в Европа е известна като Синята джамия (на турски: Mavi Camii).
Джамията „Султан Ахмед“ е първата джамия в Османската империя, която има 6 минарета. Размерът на помещението в молитвената зала е 64 x 72 метра. Диагоналът на централния купол е 23,5 м, а височината му е 43 метра. Джамията има 260 прозореца. Зографисана е от Сейид Касъм Гюбари от Диарбекир.Миниатюрк Парк


Паркът Миниатюрк е разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции. Могат да се видят макети на двореца Долма бахче, Джамията Султан Ахмед, стадионите Ататюрк и Бешикташ, църквата Света София и много други. Всички макети са изработени с най малките детайли. В паркът дори е пресъздаден трафикът в Истанбул чрез макет на пътищата и мини коли, които се движат по него.

Аквариум Тюркуазу


Най-големият в Европа аквариум “ТЮРКОАЗУ“, който се намира в най-големия търговски център в Европа, ФОРУМ ИСТАНБУЛ, построен от Новозенландска фирма на територия от 8000 кв.м., нареждащ се веднага след тези в Атланта – САЩ и Окинава – Япония.
Сред обитателите са езкотични и застрашени видове, скатове, пирани, октоподи и тигрови акули до 2.5м.
Посетителският поток надхвърля 1 милион души.


«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com