Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Забележителностите в Копенхаген


Unknown 18:52:00 ч. 0

Ето някои от забележителностите в Копенхаген, които си заслужават да се видят и/или са в списъка на популярните туристически атракции.
Започвам с Тиволи, което е увеселителен парк в центъра на Копенхаген, на повече от 100 години. Не работи целогодишно и входът е доста солен, но предполагам си заслужава като за първи път. Има много ресторанчета, няколко концертни зали и няколко увеселителни атракции (които се заплащат отделно, и за които се чака доста) но най-вече е приятно за окото и е архитектурата напомня различни приказки. Една от сградите (която е достъпна и откъм улицата) е малък вариант на музея с восъчни кукли на Мадам Тюсо (на първата снимка тук), но отзивите за него са, че е неголям и куклите не са особено сполучливи копия- така че може би не си заслужава.
На единия от ъглите срещу Тиволи е разположен музея "Ny Carlsberg Glypotek", който е се управлява от фондацията на Карсберг и е един от най-интересните музеи в Копенхаген. Има експонати от Египет, през древния Рим, до картини на модернисти. Има и много хубава ботаническа градина с кафе. В неделя входът е свободен.

На другия ъгъл до Тиволи е разположена сградата на Dansk Industri, на фасадата на които има множество рекламни светлини (много ефектно вечер), а от другата страна на улицата има сграда с термометър на фасадата и атмосферен "часовник" под формата на различни позлатени фигури, които се показват в зависимост от това дали времето е слънчево или дъждовно.
От другата страна на улицата се намира Община Копенхаген и площада пред нея, на който често има изложби, концерти и протести. Сградата на общината също е туристическа атракция- вътрешния двор има интересни рисунки, а срещу заплащане може да се качите в кулата с часовника.

Отдясно на общината е паметника на Ханс Кристиян Андерсен, който е не само най-прочутия датчанин, но и най-масовата "търговска марка" (незапазена) в Дания- много неща носят неговото име- от сладкарници, книжарници, ресторанти и производители на какво ли не.
И не на последно място (макар последно за този пост) е Националната библиотека "Черния Диамант", който архитектурно съчетава ултрамодерното със старинното (което често се вижда из Копенхаген- стари сгради и супер нови пристройки). На заден план се вижда старото крило (от червени тухли), а на преден план е новата част с фасада от черен гранит, внесен от Зимбабве. Ако посетите Копенхаген и вземете обиколка по вода с туристическите корабчета, ще го видите откъм водния фронт и ще Ви разкажат за архитектурния замисъл и как при слънчево време водата се отразява и фасадата блести като диамант.
Статията и снимките са взети от: http://bg2dk.blogspot.com

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com