Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Хотелът-фар в Северно море


Unknown 0:16:00 ч. 0

Описван от някои като „най-изолирания хотел в Германия”, 125 годишният фар Roter Sand, намиращ се на около 30 мили от брега на Бремерхафен, Долна Саксония, посреща гости от над 14 години.
Фарът Roter Sand е построен през 1885 г. в естуара на река Везер.
По онова време се счита за техническа чудо, тъй като е първата по рода си конструкция, изградена направо върху морското дъно, чиято дълбочина на това място е 22 м. За почти 80 години боядисаният в червено и бяло фар е първото нещо, което моряците виждат по пътя им към пристанищния град, и последното нещо от Стария континент, което милиони емигранти зърват при навлизането на корабите им в Северно море, от където започва тяхното пътуване към Новия свят. През 1964 г. се установява, че стоманеният фундамент е станал нестабилрн и фара е изведени от експлоатация.

През 1987 г., в резултат на грандиозна спасителна акция, фундаментът на високата 31 метра сградата е укрепен, и след реставрация на интериора, Германската фондация за защита на паметниците (DSD) отваря възстановения фар за обществен достъп.
От като през 1999 г. първите посетители изкачват стълбите на Roter Sand, фарът е посрещнал над 5500 еднодневни екскурзианти и 800 гости с пренощуване.
За разлика от тогава, днешните гости само с няколко крачки могат да се прехвърлят по мост (трап) между кораба и сградата на фара, което е далеч по-сигурен начин от пътешествието в кошницата. Но и тази сигурност е относителна, защото за да се стигне до входната врата на кулата трябва да се изкачат стъпалата на висока шест метра външна стълба. В случай, че потенциалните гости на фара поради страх от високо не успеят да преодолеят отвесните стъпала, сумата, която предварително са платили, не се възстановява.
Еднодневните екскурзии до Roter Sand струват 91 €. Два дни с една нощувка са доста по-скъпи и излизат по € 556 на човек. Но тези, които биха искали да посетят Roter Sand трябва да бъдат търпеливи.

MS Lev Taifun извършва пътуването от Бремерхафен до фара в Северно море в рамките на 2,5 часа (тръгването зависи от приливите и отливите) и то само при спокойно море. Това означава, че има голям шанс резервациите – налични само от май до август – да бъдат отменени дори в последната минута. Гостите, които отседнат във фара, може също да се окажат негови принудителни обитатели за неопределено по-дълго време от планираното, ако атмосферните условия през нощта рязко се влошат, което би направилo тяхното транспортиране към сушата на следващия ден невъзможно.
Със спални места за не повече от шестима гости, кулата се състои от една обща спалня, комбинирана кухня с дневна, и тоалетна с мивка. Гостите трябва да си носят спални чували и кърпи, но за сметка на това разполагат с напълно оборудвана кухня с газова готварска печка и запасен с хранителни припаси килер.

Препоръчително за гостите на фара е да бъдат в добра обща физическа форма и да са в състояние да се адаптират към по-прост начин на живот, без обичайни ежедневни удобства, тъй като трябва да си готвят храната сами, освен това във фара няма електричество и отопление. В хотелът-фар има забрана за ползване на алкохол. Това се налага и заради 70-те стръмни съпала между всекидневната и тоалетната.

И все пак, въпреки рисковете, стига човек да може да си позволи цената, мисля че приключението си струва.

Статията е взета от: http://indreal.blog.bg
Автор: indreal

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com