Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » » 10-те Най-значими Крепости в България


Стефан Стефанов 22:35:00 ч. 0

Класацията е направена от нашите приятели от bgtop 10. Невероятният клип е направен също от тях, за което много благодарим, ако искате да видите и другите интересни клипове направени от тях може да го направите тук. Също така може да се свържете с bgtop 10 и на тяхната facebook страница.

  № 10 Траянови врата

Проходът е наречен така, по името на римския император Траян, който през 2 век строи на хълма над прохода крепост като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Крепостта е известна също и като Щипон. През съседния на крепостта хълм е прокопан тунелът „Траянови врата“, част от автомагистрала „Тракия“. Тунелът се намира на разстояние около 55 километра от София, а най-близкият до него град е Костенец.
Източник: www.rodenkrai.com


№ 9 Белоградчишката крепост

Белоградчишката крепост "Калето" е крепост, която се намира непосредствено до град Белоградчик, България. В исторически аспект крепостта е най-голямата културна забележителност на град Белоградчик. Към Белоградчишкото кале и към Белоградчишките скали е насочен основния туристически поток на района. Белоградчишката крепост е една от най-запазените крепости в България и е обявена за паметник на културата от национално значение. Крепостта е построена по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. При построяването на някогашната римска крепост са използвани изключително естествените скални форми, които се намират тук. На практика крепостни стени са били построени само от северозапад и югоизток. От останалите страни крепостния двор е преграден от естествени скални масиви с височина над 70 метра.
Източник: www.rodenkrai.com


№ 8 Аневското кале

Крепостта е разположена на по-малко от 4 километра от село Анево, на около 2 километра от края на град Сопот. В подножието на рида, на който се намира крепостта, протича река Стряма. Аневското кале е изградено по време на Второто българско царство. В непосредствена близост до останките от крепостта се намира Сопотският манастир „Възнесение Господне“.
Източник; www.rodenkrai.com

№ 7 Крепост Калето

Останките от крепостта "Калето" се намират в югозападната част на град Мездра. Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър на надморска височина около 230 метра. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища. От тук в древността е минавал пътят, свързващ римския град Уплиа Ескус със Сердика а регионът и днес е място, през което минават пътищата свързващи Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България. 
През дългия период на своето съществуване крепостта е охранявала достъпа до проходите на Стара Планина и селището, което се е простирало северно от нея и върху чиито развалини сега е построен съвременния град Мездра.
Основите на крепостните стени са разположени върху останки от халколитната епоха. Сред руините на крепостта личат следи от различните епохи, в които крепостта е съществувала - Римската, Византийската и Българското средновековие. При разкопки е разкрита отлично запазенa отбранителна кула от времето на Римската епоха, която е била разрушена през XI век. Намерени са също останки от жилища, предмети, части от улична мрежа и др. датиращи от различните периоди.


№ 6 Шуменска крепост


Шуменска крепост се намира на Шуменското плато, на около два километра от град Шумен. Мястото е било заселено преди повече от 3000 години - археологически изследвания сочат, че местността е била обитавана още през ХІІ век пр.н.е.. Първите жители тук са траките от племето гети. Около 1200 г. пр.н.е. те създават тук първото поселение, което е неукрепено. По този начин Шуменската крепост се явява връстник на Приамова Троя (по-точно на VIIb пласт на Троя). Около V век пр.н.е. е построена и първата стена, но тя не е запазена днес.
Източник: www.rodenkrai.com

№ 5 Баба Вида


Баба Вида - разположена е на големия завой на река Дунав при град Видин. Строежът на същинската крепост е започнал през 10 век, а преди това на мястото е имало римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на град Видин през почти цялото Средновековие. Баба Вида е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите построени по това време са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от две основни стени и четири кули.
Източник: www.rodenkrai.com№ 4 Асеновата крепост

Асеновата крепост - намира се в планината Родопи и е отдалечена на 3 км от Асеновград. Самата крепост е съществувала още по времето на траките, а през средновековието нейната позиция става стратегическа. Крепостта е наречена на цар Иван Асен ІІ. Църквата „Света Богородица Петричка“ е единствената изцяло запазена сграда. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на черквата тя започва да функционира като православен храм.
Източник: www.rodenkrai.com№ 3 Крепост Хисаря

Намира се в Област Пловдив и е в близост до град Карлово. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-ІV хил. пр.Хр. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”.
Източник: www.rodenkrai.com


№ 2 Крепост Плиска

В продължение на цели два века от основаването на българската държава през 681 до 893 година градът е главното политическо, военно, културно и икономическо средище. Наред с това обаче Плиска е и сред най-внушителните паметници на средновековното европейско градостроителство. Разположена на кръстопът сред обширна хълмиста местност, първата столица на българската държава е била защитена с мощни крепостни стени. Мястото за построяването на града не е било случайно избрано. Като степни хора, прабългарите са предпочитали равнинните терени за изграждане на лагерите и селищата си.
Три отбранителни пръстена е трябвало да защитават града от евентуалните му нападатели.
Най-външният се е състоял от дълбоки ровове, вторият от дебели каменни зидове, достигащи до 12 м височина и третият от стени, изградени от глинени тухли.
Изследователите на древната българска столица са отбелязали три етапа в нейното изграждане. 
Източник: http://www.kamchia.net


През XII в.започва изграждането на крепостта, запазена и до днес. Старинната част на Велико Търново - царският дворец, който е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 - 1393 г.), е разположен на три хълма - Царевец, Трапезица и Света Гора. През 1185 г. братята Асен и Петър обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското господство, което продължило 167 години и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през XII-XIV век.
Прочети повече за Царевец тук.

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com