Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Тауър Бридж


Unknown 16:42:00 ч. 0

Тауър Бридж (Tower Bridge) в Лондон е една от емблематичните постройки в английската столица. Той е станал символ-икона на Лондон. Днес Тауър Бридж продължава да се тачи като една от най-важните и ценни конструкции в Лондон.
Той представлява подемен и висящ мост на река Темза. Тауър Бридж се намира близо до Лондонската кула или крепостта Тауър (Tower of London), от където взима името си. Другите главни мостове над Темза са Лондон Бридж или Лондонския мост, разположен малко по-на запад от Тауър Бридж, а до него и небезизвестният Милениум Бридж (Millenium Bridge). Милениум Бридж е най-новият от всички мостове, като е отворен на 10 юни 2000 г. и първата изцяло пешеходна зона.

През 19 век източната пристанищна част на Лондон се оказва твърде гъсто заселена и няма близост с нито един от останали мостове. Именно това налага построяването на Тауър Бридж. През 1876 г. е съставена "Специална комисия за мостовете и подземните пътища", която започва да измерва подземното и надземното прекосяване на Темза. Най-важната цел е била мостът да не затруднява корабоплаването. Над 50 идейни проекта са представени пред специалната комисия и един от тях получава одобрени чак през 1884 г.
Конструирането на моста започва през 1886 година и продължава общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894г. година от царственото присъствие на принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Тауър Бридж достига дължина от 244 метра и има две кули високи 65 метра, като всяка от тях тежи 1000 тона. За изработването на металната конструкция на Тауър Бридж са били нужни 11 хиляди тона стомана. Мостът се състои от две кули; които са свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки, които са проектирани да издържат на хоризонталните сили, упражнявани от висащите секции на моста върху приземните страни на кулите. Вертикалният компонент на силите във висящите секции и вертикалните реакции на двете пешеходни пътеки се носят от двете мощни кули. Опорните точки на сгъването на моста и операционните машини се намират в основата на всяка кула. Настоящия цвят на моста датира от 1977г., когато е боядисан в червено, бяло и синьо за сребърния юбилей на кралицата. Първоначално е боядисан в шоколадово кафяв цват. Двете кули и свързващите ги пешеходни платна са облицовани с гранит от Корнуол и камък от Портланд. В хода на строежа на Тауър Бридж са били ангажирани общо 432 работници и петима големи строителни предприемачи. Стойността на проекта е £1,184,000 ( £100 милиона през 2011).

Преди 100 години Тауър Бридж е бил задвижван хидравлично от парни машини, които произвеждали енергията за шестте акумулатора. Те от своя страна вдигат при необходимост "ножиците" на моста до ъгъл от максимум 86 градуса и всичко това е отнемало около една минута време. Днес силата на пaрата е заменена от електрическия ток.
Като туристическа забележителност се пазят оригиналните помпи, котли и акумулатори на Тауър Бридж, които могат да се видят в двете кули. Годишно „ножиците” на моста се отварят около 900 пъти, за да пропуснат преминаващите кораби. Задължително условие е всички плавателни съдове с височина над 14 метра да отправят писмено известие минимум 24 часа преди да преминат под Тауър Бридж.

Пешеходни платна на моста се намират на височина от 45 метра над реката и са проектирани така, че потокът на хората да не спира, дори когато „ножиците” са отворени. Около 1910 г. те почти не се използвали и имали лоша слава като свърталище на проститутки и престъпници. Били затворени, но от 1982 г. са изцяло остъклени и пешеходни пътеки са отворени. В тях може да се види и изложба.Годишно през пешеходните пътеки на Тауър Бридж преминават 380 000 туристи. Всеки ден общо около 40 000 пешеходци, велосипедисти и шофьори преминават през Тауър Бридж.
Тауър Бридж е построен в красив готическо-викторианският стил и често се използва за естествен декор на големи кино продукции, като Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) от 2009 г., Мумията се завръща (The Mummy Returns) и др.«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com