Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » Морски курорти в България


Unknown 11:36:00 ч. 5

Албена

Албена е несъмнено един от най-добрите курорти по Черноморието.
Намира се на 12 км от Балчик, и около 30 км от Варна.
В близост е до резервата "Балтата", който представлява лонгозна гора край река Батова.
Това прекрасно място е съвкупрост от свежа зеленина, чист въздух, кристална вода и горещ ситен пясък които придават невероятен чар на този регион Плажната ивица е една от най-добрите в страната с дължина около 5 км и ширина около 150 метра.
Албена конкурира модерните европейски курорти и разполага с много хотели, разположени с изглед към морския бряг. Развитата инфраструктура, както и многобройните средства за развлечения - ресторанти, барове, басейни, конна база и др. Допринасят активно за почивката и незабравимите преживявания на летовниците.
В територията на комплекса се включват и три къмпинга - "Интернационал", "Екзотика" и "Албена”.

Ахелой

Ахелой е село, намиращо се на около 15км северно от Бургас и около 6км. на юг от Слънчев Бряг и несебър на главния път Е87.
През него минава едноименната река Ахелой, която през активния сезон е предпочитано място за любителите на риболова.
Самото курортно селце не разполага с голяма плажна ивица, и обикновено летовниците използват плажа на къмпинг Ахелой в непосредствена близост до селото.
За сметка на това има изградено малко яхтено пристанище. Мястото е предпочитано най-вече от туристите, търсещи спокойна и уютна атмосфера за рекреация и отдих.
Почиващите имат възможност от богат избор на красиви заведения, ресторанти, предлагащи специалитети от националната ни кухня и барове.

 Ахтопол

Ахтопол се намира на 88 км югоизточно от Бургас и на 10 км. от най-южния ни черноморски курорт Синеморец.
Разположен в полите на Странджа планина и устието на река Велека на скалист полуостров Ахтопол е един най-южните ни курортни черноморски селища.
Климатът е изключително благоприятен за развитието на морски и рекреативен туризъм. Слънчевите дни тук са много повече в сравнение с другите ни черноморски курорти. Летните вечери са прохладни, а сутринта въздухът е чист и свеж, наситен с йодни изпарения.
Плажната ивица е около 2 км. дълга, постлана с мек златист пясък, а водата е чиста и по-топла от другите курорти. Плажът може да се използва от самото начало на юни до началото на октомври. Особено приятно в курорта е съчетаването на море и иглолистна гора.
Ахтопол датира още от времето на траките и през вековето е имал и различни имена. Според известна легенда тук древногръцката богиня на любовта Агата дотолкова харесала това място, че го избрала за своя почивка. Така градът бил наречен Агатополис - град на любовта.
Културно-исторически забележителности в Ахтопол са останките от градски стени, църквата “Възнесение”, построена през 1776 и манастирът “Св. Яни” .
Определено Ахтопол съчетава в себе си романтиката на тихите и уютни курорти далеч от шума и екстравагантността, близостта на планината и кристално чистите и топли води на южното черноморие.
В околностите на Ахтопол могат да се посетят резерватът “Лопушна” на 30 км югозападно от града, село Варвара, което е на 3 км северно и е характерно със своите подводните рифове и вдлъбнатини.
Всичко това е предпоставка за незабравима почивка на туристите дошли най-вече да търсят тишина, уют и красива природа.
Тук ще ви изненадат и красивите ресторанти с богато меню, предлагащи национална кухня.

Балчик

Град Балчик е разположен на 29 км. северно от Варна и на 19 км от гр. Каварна. Географското му разположоние и благоприятният климат, както и богатата история и значителният брой културни паметници го правят изключително привлекателно място за практикуването на морски рекреативен и културен туризъм.
Лятото е прохладно. Утрините са свежи и наситени с йодни изпарения, вечерите са хладни и проветриви. Зимата често е суха и студена, понякога с продължителни ветрове.
Древен град, който е бил населяван още от древните траки. По-късно тук идват гръцки преселници, които очаровани от естествената красота на това място основали свой град. Градът бил наречен на името на бог Дионисий – Дионисиполис. По време на средновековната българска държава градът е носил името "Карвуна"
Балчик впечатвлява с уникалността и богатството от природни и културно-исторически обекти. Природата е живописна и богата на растителни и животински видове. Плажната ивица е с дължина около 4км. морската вода е свежа и чиста. Това се съчетава по особено романтичен начин със старинните къщи, църкви, музеи и други паметници.
Без съмнение огромен интерес представлява Ботаническата градина, създадена на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица. На площ от 65 дка има растителни видове от цял свят отглеждат се около 2000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие. Сред най-атрактивните части на градината е колекцията от кактуси, разположена на 1 дка открита площ, която наред с тази в Монако е сред най-богатите в Европа. Срещат се още екзотични растения като каучуковото, бонбоненото, книжното дърво, метасеквоя, различни видове рози и други цветя и много други. Посетителите потъват в един свят на цветове, форми и аромати.
Интерес за посетителите в Балчик представляват и културно историческите обекти като:
Градския исторически музей, разполагащ с богати експозиции от монети, предмети от керамика и стъкло, колекция от документи и снимки, олицетворяващи обществено-политическия и стопанкият живот в града след Освобождението от турско робство през 1878г.

Бургас

Бургас е четвъртия по големина град в България и най-голям административен център сред градовете по Южното ни черноморие. Намира се на около 385км от София и 267 км. от Пловдив.
Разположен е на самото крайбрежие и е част от Бургаския залив - най-големия на българското Черноморие и е Заобиколен от езерата Вая, Атанасовско и Мандренско. През Бургас минава европейски транспортен коридор номер 8. Атанасовското езеро, е защитена местност, тъй като много прелетни птици гнездят и се размножават там. Западно от града е Бургаското езеро, а от югозапад се намира Мандренското езеро.
Тук още от най-дълбока древност е имало рибаско и търговско селище, както показват направени разкопки. В началото градът е бил познат под името Пиргос - военна и търговска колония Основно градът се оформя като икономически и търговски център едва в края на 19 век.
Климатът в Бургас е умерено континентален. Близостта на морето прави зимата сравнително топла и мека.Средната температура е над 0 градуса С. Пролетта обикновено закъснява и е по-продължителна, отколкото във вътрешността на страната. Лятото е топло и продължително, без големи горещини, поради прохладния вятър, който духа от морето в следобедните и вечерните часове.
Градът е развит административен и търговски център. Тук е най-голямото пристанище в Бълария. В близост до града е и международното летище, обслужващо голям брой пътници, идващи тук по работа или за почивка. В Бургас работят и много и различни фирми за недвижими имоти, туристически агенции, построени са различни производствени и преработващи предприятия, училища, университети и др.
Бургас е и важен туристически център с много удобства и връзки към курортите от Южното черноморие. Той е посещаван от туристи, търсещи съчетанието от плаж, море, нощни заведения и фиести, както и от такива, идващи за бизнес срещи, мероприятия и конференции. Разполага с голяма и удобна охраняема плажна ивица с атрактивни заведения и ресторанти по продължението на плажа и из целия град, които предлагат специалитети от българската и чуждестранни национални кухни. Интерес представлява и морската градина, непосредствено преди плажа, където през лятото е особено приятно човек да се потопи в зеленината и свежестта на дърветата и цветя и добре поддържани градинки и алеи.
Много атрактивна е и самата главна улица на града, където през активния сезон се виждат хора, бързащи за работа и улисани в ежедневните си задължения, както и туристи с плажни принадлежности, насочени към морето и пухкавия пясък на плажа.
В Бургас има и много културно-исторически забележителности. Такива са: драматичният театър “А. Будевска”, театърът за драма опера и балет (Бургаска опера), държавният куклен театър, бургаската филхармония и др.
А само на15 км се намират и Бургаските минерални бани, които са един от най-древните български балнеологични центрове. Малко над тях са разположени и няколко вилни зони като: "Каптажа", "Острицата", "Сухото дере" и др. които набират популярност сред чужденици и българи, желаещи да се сдобият с парцел или малка вила близо до морета на все още достъпна цена.

Бяла

Бяла e туристическо черноморско селище, което привлича туристи със възможности за спокойна, прията почивка далеч от шума на оживения град. Селището се намира до границата на Варненска област с Бургаска област. На разстояние 5 км е Обзор. Варна е на 50 км на север от Бяла, а Бургас — на 70 км на юг. На около 20 км на юг се намира къмпинг Иракли, едно от най-девствените кътчета по българското черноморие.
В последно време се застрояма активно с туристически обекти за настаняване най-вече в близост до морето и плажа, често от чужденци.


Варна
 
Варна е най-големият ни черноморски град и трети по големина в България след София и Пловдив, не напразно наричен “Морската Столица”.
Намира се на около 470км. от столицата в североизточна България на брега на Варненския залив.
Градът е и административен център със силно развита инфраструктура и транспорт. Разполага със собствено пристанище, модерна жп. гара, която свързва морската столица с останалата част от страната, а развитата пътна мрежа осигурява удобен достъп до другите ни черноморски градове и селища в областта.
Още от древни времена градът е бил населяван от племена, занимаващи се с риболов. Около 6 век пр.не. тук се образува гръцка колония с името Одесос. За кратко селището влиза в рамките на Македонската Империя. Днешното си наимневание се предполага, че градът носи от 9 век.
Днес Варна е и развит курортен център. Построени са много хотели, които освен туристите, идващи за почивка тук са мнго подходящи за бизнестуризъм, конферентен туризъм и други. На разположение са и множество новосъздадени семейни хотели и частни квартири.
За курортната насочентос на града допринася значително и благоприятното му географско и климатично разположение. Лятото тук е прохладно, без големи и продължителни горещини, а морската вода е чиста и свежа.
Варна разполага с прекрасна, широка плажна ивица с дължина от няколко километра със ситен пясък.
В града има много барове, красиви заведения и тематични ресторанти с великолепна кухня и шоупрограми.
Варна има славата на град със силно развит нощен живот и забавления.

Дюни

Ваканционното селище Дюни е на около 12 км. северно от Приморско и 6 км. южно от Созопол, разпложено на уютен залив с чиста, морска вода.
В активния сезон този престижен курорт е посещаван предимно от чуждестранни туристи.
Изгражденето на атрактивното ваканционно селище е завършено през 1987г. като успешен съвместен проект между български и австрийски архитекти и е почти напълно обновоено през 2000г.
Съвсем близо до курорта в южна посока се намират природният парк Аркутино и блатото Алепу с лиманът Алепу - невероятно красиви природни местности, които също привличат много туристи любители на девствените природни форми.
Ваканционното селище предлага настаняване основно в три висококатегорийни хотела- Зеленика, Марина и Пеликан, които са разположени сред свежа зеленина. Има добре развита инфраструктура и изградени спортни съоражения, атракционни заведения, ресторанти с шоу програми и барове, които са неразделна част от активната почивка на летовницит.

Елените

Ваканционно селище Елените е един от най-романтичните морски курорти в България.
Това е мястото, където Стара планина се слива с морето.
Елените е разположено източно от Слънчев Бряг и на около 50км. Северно от Бургас, а най-близкото селище е Св. Влас. Ваканционното селище е известно като едно от най-романтичните и привлекателни места на българския черноморскии бряг.
Гледката на зелените хълмове на Стара Планина, които се сливат със сините води на морето е просто невероятна. И всичко това в съчетание със свежия планински климат и морски аромат едновременно.
Туристите могат да се наслаждават на абсолютно всичко по време на престоя си в Елените. От освежаващите разходки из алеите, потънали в зеленина, къпането в кристалните води на морето и слънчеви бани на ситния златист пясък, риболов и разбира се нощтния живот в в развлекателните барове и дискотеки. Всичко това е гаранция за незабравима и вълнуваща ваканция.

Втора част: тук
Трета част: тук
Източник: bg-tourism.com

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

5 коментара Морски курорти в България

 1. Интересна дискусия, която си струва да се коментира. Мисля, че

  трябва да напишеш допълнителен материал по тази тема.
  виж още за

  къмпинга

  ОтговорИзтриване
 2. наистина прекрасни места за почивка, сега през пролетта като времето се затопля ми напомня за летната почивка и е точно време да започнем плануването и

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина прекрасни курорти, Има в списъка за всекиго по нещо. Преди години когато ми беше омръзнало южното черноморие се бях насочил към Балчик , който ме изненада приятно с по-прохладното си време и свеж морски въздух. От сега е време да подготвим лятната почивка особено ако търсим и по-добри цени !

  ОтговорИзтриване
 4. Ах морето , от кога не съм бил на Бяла, чак ми стана тъжно когато прочетох наскоро една статия в дир.бг за това как са го променили последните години, явно строителството не жали курорти ....

  ОтговорИзтриване

Booking.com