Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » "Побити камъни"


Стефан Стефанов 3:10:00 ч. 2

"Побити камъни" е уникален феномен близо до Варна, който няма аналог в света.Намира се на 18 км западно от морската столица по пътя за София. Наблизо са селата Слънчево, Баново и Страшимирово. Скалният феномен се простира на площ от 7 кв. км., а образуванията са групирани в няколко групи.
Каменните блокове имат формата на колони, изправени върху земята, които създават илюзията, че са побити, откъдето идва и името им. Височината им е различна – до 5 метра. Диаметърът им също варира между 30 см и 3 м. Различават се и по форма и сечение.
Повечето от колоните имат формата на конуси, които отвътре са кухи или пълни с пясък и нямат здрави скални основи. Много от образуванията наподобяват конкретни силуети, заради което носят и различни имена - Каменните стражи, Камилата, Трона, Каменната гора и др. Феноменът е обявен за природна забележителност през 1937 година с цел да бъде опазен.

Съществуват множество хипотези за техния произход. Най-популярната е,че преди 50 милиона години този край е бил море. След това водата се оттеглила и на морското дъно останали три пласта. Най-долният слой е бил от глина,над него-кварцов пясък,а най-отгоре - варовик. С течение на времето най-горният слой се разрушил под влияние на атмосферните условия. Дъждовната вода го отмива и той слиза в долния слой (кварцовия пясък). Започва да се споява с него и както сталактите в пещерите,отгоре надолу се образуват каменните колони. Съществува и хипотеза,че те са останки от гигантски коралови рифове. Най-новата хипотеза е,че от морското дъно е изригвал газ метан и около него са се образували каменни колони. Там,където е преминавал газът,колоните са оставали кухи. Твърди се ,че "Побити камъни" е изключително силен енергиен район и това е едно от посланията на природата към нас.
Не пропускайте да посетите тази фантастична каменна гора и да се насладите на едно от чудесата на България.


«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

2 коментара "Побити камъни"

  1. Това е една от забележителностите ни които трябва да популяризираме много силно. Уникалният скален феномен е едно от най-важните ни природни богатства.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, всичко публикувано тук за феномена "Побити камъни" е чудесно, с изключение на факта, че те са разположени на площ от 7 кв.км., а не на 70 кв.км.

    ОтговорИзтриване

Booking.com