Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » Най-красивите градове (Според Forbes)


Unknown 5:57:00 ч. 0

Тесни улички, най-известният университет в света, паркове, алеи и дворове - тази комбинация класира Кеймбридж, Англия, за най-красивия град на списание Форбс.
Кеймбрдиж е разположен на няколко километра северно от Лондон, през него минава река Кам, а сградите му са неизменно красиви, независимо дали са стари или нови, като историческата Капела на кралския колеж и модерния Център за математически науки на университета.
По-големи градове могат да бъдат също толкова красиви. Токио, дом на 50-етажни небостъргачи и традиционни японски вили, е фаворитът на Аманда Рейнолдс, член на британската организация „Градски дизайн", в която членуват архитекти, ландшафт дизайнери и градски планьори. Но не само архитектурата на Токио го класира сред най-красивите градове в света. В него има усещане за структура и подреденост - хората се усмихват и се кланят един на друг през деня, а вечер изригва енергията на многомилионното население и по тъмно улиците оживяват с неонова светлина.
Тъй като красотата е субективно понятие, Форбс избира специалисти от широка гама области - градско планиране, архитектура и развитие. Сред тях освен Рейнолдс са още Майкъл Кауфман от чикагската архитектурна фирма Goettsch Partners, Реймънд Левит, директор на програмата по строително и природно инженерство в университета Станфърд, Тони МакГуърк, градски дизайнер, архитект и председател на лондонската организация Building Design Partnership, Хю О'Донъл от MMМ International, фирма за градско инженерство и Кен Дръкър, директор по дизайна на архитектурната компания HOK, Ню Йорк.

Париж печели одобрението на всички специалисти с широките си булеварди, с насадени покрай тях дървета, уличния си живот и знаменити сгради като изложбения център Гран Пале, както и с контраста в сравнение с английската архитектура, която предпочита индивидуализма и ексцентричността. Естетическите качества на Париж са най-силно повлияни от архитектурния план на Хаусман, който през 19-и век стилизира фасадите на сградите.
„Силата на парижката хомогенност позволява на този красив град да поглъща в себе си такива фантастични архитектурни постижения като Айфеловата кула, безпардонно модерния Център Помпиду (строен от английски и италиански архитекти) и силно оригиналния и иноваторски Световен арабски институт," споделя Рейнолдс.
Ограниченията на градската управа за височината на сградите пък спира появата на извисяващи се небостъргачи. „Когато ходиш из града, не се чувстваш в сянка," казва Кауфман.

Докато Париж е възхваляван за дизайна и структурите, издигнати от човека, Ванкувър е забележителен с природната си красота. Този крайбрежен град откритите пространства са колкото искаш - от зелените площи на Университета на Британска Колумбия на запад до гигантския парк Стенли малко извън центъра. В добавка винаги заснежените планини край града и Тихия океан осигуряват красиви пейзажи, а разнообразните култури и храни на града предлагат финалните краски.

Откритите пространства са специалитетът и на Кейп Таун, смята Левит. Прочутият английски мореплавател сър Франсис Дрейк някога нарича Кейп Таун „най-красивият нос" на света. Градът е дом на ботаническата градина Кирстнебош, а върхът на планината Тейбъл предлага спиращи дъха гледки към града от над 1 километър височина. Заради относително малките си размери южноафриканският град оставя и минимални следи върху екологическото равновесие на района.

Сидни също е прочут с природната си красота - главно заради дълбокото пристанище, което се вижда почти отвсякъде от хълмистите вътрешни квартали на града. И макар времето рядко да е студено или мрачно, истинската красота на Сидни се вижда, когато цветята цъфнат.
„Сидни е най-красив през октомври и ноември, когато милионите тропически дървета, които са посадени покрай повечето от улиците на града, разцъфнат в лилаво. Дори най-баналните външни пътища изведнъж се превръщат в нещо уникално," разказва Рейнолдс.

Италианските градове Флоренция и Венеция също са високо в списъка. Флоренция предлага усещане за архитектурната история на Европа с готическата си Базилика ди Санта Мария дел Фиоре и галерията Уфици. Градът е лесен за прехождане, което дава на туристите възможността да го разглеждат пеша. Флоренция е дом и на просторни площади, пълни с кафета и заобиколени от красиви сгради, като Палацо Вехио и Пиаца дела Синьорина. „Никъде другаде по света няма толкова прекрасни площади," казва МакГуърк.
Венеция, град, построен буквално върху вода, е богат на история (някога е бил своя отделна република) и честно е наричан „Дисниленд за възрастни". „Древните и красиво орнаментирани сгради някак се чувстват комфортно сред различните си стадии на разруха - избеляващи цветове и сложни зидарии, разположени около врати и прозорци, които се отварят над канали и средновековни алеи само добавят към мистерията на това изкусително място," казва Рейнолдс.

Няколко американски града също получават признание. Сан Франциско - заради мостовете, хълмовете, трамваите и природната красота, създадена от заобикалящия град океан.
Чикаго пък заслужава мястото си в списъка с все по-зелените си обществени площи, като развиващия се парк Милениум и засадените милиони цветя.
Архитектурната красота на Ню Йорк - зашеметяващия пейзаж от Манхатън, състоящ се от стари исторически сгради и модерни структури като кулата на Банк ъв Америка - също не може да бъде пренебрегната. Някои, като Левит, превъзнасят атмосферата на Голямата ябълка. Макар че дори той си признава, че преди 20 години Ню Йорк не би се класирал сред най-красивите градове, спадът в престъпността в последно време позволява на хората да излязат и да преживеят чудесния уличен живот на града.

И накрая, никой не може да пропусне Лондон. Ако красотата на Париж е структурирана и подредена, Лондон е пълната противоположност - „красив килим от кръпки", по думите на МакГуърк. Тъй като столицата на Англия се е развивала в продължение на стотици години, си няма една преобладаваща структура и в резултат археологическата му форма е „неравна и разнообразна" - нещо, което специалистите намират за привлекателно.

Източник: bgvesti.com

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com