Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Чудните скали


Стефан Стефанов 16:39:00 ч. 4

Скалният феномен "Чудните скали'' се намира на 4 км от село Аспарухово, разположени са на десния бряг на река Луда Камчия, община Дългопол, област Варненска. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 ха и е на брега на яз. Цонево. "Чудните скали" са наистина много красива и впечатляваща скална композиция.
В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия - Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив.
Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи високи конуси и пирамиди. Погледнати отдалече приличат на полуразрушен древен замък. Образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най - стръмни и отвесни. От западната страна те се спускат отвесно до водите на реката, а на изток постепенно губят височината си и стават по-разнообразни.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.
Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна, като за предпочитане е пътя през Провадия, заради качествената пътна настилка. Ако пътувате с кола можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово.«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

4 коментара Чудните скали

 1. България е не само красива, но и феноменална!За мен е радост, че съм българка и живея тук!

  ОтговорИзтриване
 2. Невероятна красота!

  ОтговорИзтриване
 3. DA BESHE SNIMALA I SELATA KAT GI RAZMINAVASH SHTESE DA E PO INTERESNO NO VSE PAK MI XARESA BLAGODARYA TI

  ОтговорИзтриване
 4. Чудните скали са уникална по рода си забележителност, според мен трябва да се изготви план за популяризиране на природните феномени в близост до морските курорти.

  ОтговорИзтриване

Booking.com