Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » Забележителности в Прага


Unknown 16:03:00 ч. 3

 Прага (на чешки: Praha) е столицата и най-големият град на Чехия. Разположен е на река Вълтава, а населението му е 1 218 644 души (31 март 2008), което е над 10% от населението на Чешката република. Прага е считан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм и др. Градът е признат за един от най-красивите в света. 


Архиепископски дворец  

Архиепископски дворец - архитектурна перла на Храдчанския площад в характерните за Централна Европа стилове барок и рококо. Тук до днес се помещава резиденцията на архиепископа.
Прашна брана

 Прашна брана ( в превод "Барутната кула") е построена през 1475 г. и е висока 65м. Била е един от 17-те входа към Старе место. В минало е била склад за барут, откъдето произлиза и името и, а днес на върха й има изложба, представяща богатата й история. За да се разгледа изложбата, трябва да се изкачат 168 стъпала, но усилията са възнаградени с прекрасна гледка към целия град.

Тинската катедрала

Тинската катедрала е най-отличаващата се постройки на площада „Староместенски намести”. Двете 80-метрови камбанарии на катедралата завършват с остри кулички, което й придава приказен вид. Строежът й започва през 1360 г. на мястото на някогашна романска постройка, в която отсядали търговци от Тин, откъдето идва и името на катедралата. За местните жители тя е от изключително значение, тъй като е била център на чешката реформация. Историята й е свързана с живота и делото на нейния най-ярък представител и идеолог Ян Хус. Той остро критикувал пороците на висшето германско духовенство и се борел срещу немското влияние в страната.
Църквата „Св. Богородица от Лорето”

 Църквата „Св. Богородица от Лорето” е сред най-посещаваните от туристите забележителности на Прага. Тя е копие на къщата в Ефес, в която Богородица е прекарала последните години от земния си път. Църквата „Св. Богородица от Лорето” е ренесансова тухлена постройка с барокова магнетичност, с полукръгъл свод, приличащ на кутийка за бижута, украсена с рояци херувимчета и много скулптури. Фасадата й е от 20-те години на XVIII и е дело на майсторските ръце на Килиан Игнац Динценхофнер. По време на чумните епидемии в Западна Европа през XIV – XVII век се възражда култът към Света Богородица и в по-богатите градове започват да се строят църкви, копия на тази къща. Вярвало се е, че Божията майка ще закриля населението на града от страшното бедствие. Изграждането на Пражкото Лорето започва през 1626 г. по инициатива на баронеса фон Лобковиц, след като е останала силно впечатлена от светилището „Санта Кази ди Лорето” в Италия. Днес тя е архитектурен и исторически паметник. Тук е изложена Лоретанската съкровищница, в която са подредени художествени изделия и църковна утвар от периода ХVI-ХVIII век, в това число и "Пражкото слънце", чиито лъчи са украсени с 6222 диаманта.Часовниковата кула „Орлой”

Часовниковата кула „Орлой” е един от символите на града и е част от старото кметство. Намира се на площада на един от най-престижните квартали на Прага – Старе место. Кулата е построена в самото начало на ХV век и е реставрирана многократно през годините. Три са основните й компоненти - астрономическият часовник, показващ движението на слънцето, планетите и зодиакалните знаци; календар с 12-те месеца и знаменитият средновековен часовник, наречен “разходката на апостолите”. Той е поставен тук в далечната 1410 г. и на всеки кръгъл час оттогава фигурите на различни апостоли оживяват и преминават една след друга под звуците на тиха музика.  


Дворецът Лобковиц

Дворецът Лобковиц в Прага е един от най-значимите и красиви културни обекти в Европа. Дворецът Лобковиц се „ражда” като двореца Pernstejn през XVI век по волята на чешкия благородник Ярослав от Pernstejn. Дворецът се сдобива със сегашното си име след като става собственост на семейство Лобковиц след сватбата на племенницата на Ярослав – Поликсена.
През вековете, след сватбата, дворецът Лобковиц става свидетел на някои от най-значимите исторически събития за Бохемия. През 1618 г. протестански бунтовници по жесток начин прогонват католическите царски министри от замъка на Прага. Те намират убежище не къде да е, а именно в близкия замък Лобковиц. След поражението на протестантите в битката при Бялата планина, Лобковиц затвърждават още повече позициите си, влиянието и власт през следващите три века.
Като резултат от това се налагат редица промени по самия замък. Всички периоди на архитектурната история могат да бъдат видени днес в сградата на Лобковиц. Сред промените са нови акценти по параклиса на двореца и във великолепните приемни, познати днес като Концертната зала, Мраморната зала и Балконната зала. Те са доста силно украсени и подобрени при управлението на политически могъщият II-ри принц на Лобковиц – Вацлав Евсевий. Неговият пра-пра-пра-пра внук Йосиф Франтишек Максимилиан, VII-ят принц на Лобковиц, известен като щедър благодетел на Бетовен, дава всичко от себе си, за да постигне идеалния според него външен облик на двореца Лобковиц, съхранен до наши дни – това е една реконструкция, която той прави в чест на коронясването през 1791 г. на император Леополд II за крал на Бохемия.


Управлението на двореца Лобковиц се предава като наследство на всеки следващ управляващ принц от рода Лобковиц. След Първата световна война и след премахването на наследствените дялове през 1918 г., синът на X-я принц на Лобковиц - Максимилиан, демонстрира подкрепата си към новата република, като преотстъпва няколко стаи на разположение на министър-председателя.
В самото начало на Втората световна война, нахлулите нацисти конфискуват двореца Лобковиц, както и всички други семейни имоти на този род. Фамилията успява да си възстанови всичко през 1945 г., но същата съдба ги сполетява отново само три години след идването на власт на комунистическия режим.
Комунистическото управление на замъка Лобковиц продължава над 40 години, възстановяването му трае още 20 години, но все пак семейството се пак е собственик на това архитектурно бижу. На 2 април 2007 г., след 3 години усърдни ремонтни дейности по Лобковиц, двореца е отворен за посетители под формата на частен семеен музей, разказващ историята на тази фамилия.
Новата постоянна изложба, озаглавена "Княжески колекции”, най-мащабно фамилията Лобковиц. Тя не само помага за съживяването на този важен културен обект в сърцето на Европа, но също така драматично увеличава възможностите на рода да направят тези съкровища, достъпни за чешките жители и огромната международна аудитория. Църква Св. Николай 

Сърцето на Мала Страна тупти на Малостранският площад, в средата на който се издига църквата „Св.Николай”. Този религиозен дом е един от шедьоврите на баща и син Динценхофер. Църквата „Св.Николай” в Прага функционира от 1710 г. В архитектурата й се открояват закръглена фасада и просторна вътрешност. Архитектурата й е подчинена на изискан бароков стил, изградена е от розов мрамор и е украсена със стенописи.
Отвътре „Св.Николай” е богато украсена църква – по стените й се разстилат богати рисунки и е изпълнена с изящните статуи на Игнац Плацер – баща, а облите форми на фасадата преминават във вълнообразни галерии. Най-интересната част е вътрешността на купола, издигащ се на 70 метра от земята, украсена със стенопис на Светата Троица.


Църквата „Св. Николай” е лесно забележима, тъй като нейните кули и камбанарията попадат пред погледа, докато човек преминава по Карловия мост.
Страничните крила на църквата „Св.Николай” радват окото с интересните си картини „тромп лъой”, украсяващи купола, огромния амвон от Рихард и Петер Прахнер, колоните от зелен и розов мрамор, както и по четирите масивни статуи на Отците от църквата, дело на Плацер.
В тази църква също има позлатен орган, на който при посещение в Прага през 1787 г. своите ноти е изсвирил Моцарт.

 

 «
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

3 коментара Забележителности в Прага

Booking.com