Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » Топ 10: Градове с архитектурни забележителности


Unknown 11:33:00 ч. 1

Това са градовете, които изумяват не само с история, а и с красотата си и тя не ви оставя да заспите. Те са в старинен или модерен стил, или едновременно в двата, и могат да бъдат видени многократно без да ви омръзнат.

1. Барселона, Испания

Всеки поглед към този оживен град може да бъде превърнат в пощенска картичка. Някои от най-великите архитекти в историята са живели и творили в него и затова тухлите и замаската му изглеждат като никои други на света.
Започнете от болницата Sant Pau и двореца на музиката Palau de la Musica Catalana и ще бъдете впечатлени от работите на архитекта Луис Доменек и Монтанер. И двете са обявени за паметници на ЮНЕСКО.
Друг от съзвездието архитекти е Антони Гауди. Най-известните му творби са Каса Мила, Парк Гел, Саграда Фамилия и др. Кулата за комуникации на Сантиаго Калатрава и „Рибата“ на Франк Гери на пристанището също ще ви оставят без дъх от възхищение.2. Париж, Франция 

 Възхваляван или окъпван в кръв, Париж е едно от сърцата на европейската цивилизация. Историята щедро е оставяла тук своите паметници – като се започне от катедралата Нотр Дам дю Пари и Триумфалната арка.
Има средновековни постройки, ренесансови, класически, неокласически и сецесион. Разходката из града е като разходка във времето.
Някои от най-впечатляващите архитектурни начинания и проекти включват Гран Траво, Мюзе дю Ке Бранли.
 
3. Рим, Италия 

 Много градове претендират да бъдат „столицата на света“, но може би Рим е най-близко до тази титла. В него е събрано величието на архитектурата на западноевропейската цивилизация. Колизеумът, Пантеонът, Римският форум и Храмът на Венера е класиката, която се допълва от по-новите забележителности като Площадът на Свети Петър, Сикстинската капела, паметникът на Виктор Емануел ІІ и др.
Рим не е известен толкова с модерните си архитектурни постижения, колкото със старинните си забележителности.


4. Чикаго, Илинойс, САЩ 

Този град на вятъра е считан и за рожденото място на съвременната американска архитектура. След като големият пожар от 1871 г. изгаря повече от 2 хиляди акра с постройки, там се освобождава място, на което може да се работи. Тук се нанасят много архитекти и създават неповторими музеи, църкви, университети и стадиони. Тук се появява на бял свят и думата „небостъргач“.
Забележителни са кулата Сиърс, паркът Милениум, най-високата сграда в САЩ или триъгълните офиси на компанията Wrigley Building. Тук е не само студиото на Франк Лойд Райт, а и много от произведенията му.5. Берлин, Германия 

Още от падането на Берлинската стена, Берлин започва да се преустройва стремително. Разликата между източната и западната част едва ли ще бъде заличена и заедно с куполната постройка на Райхстага, центърът на Sony и този на DaimlerChrysler ще се извисяват представителите на социалистическата архитектура. Други впечатляващи сгради са например музеите Алтес и Боде и Старото кметство.


6. Шанхай, Китай

 Пекин се разраства все повече. Олимпиадата през тази година направи възможно построяването на неповторими архитектурни паметници, редом със старинните дворци, храмове и паркове. Въпреки това Шанхай все още може да се нарече една от перлите на Югоизточна Азия. Кварталът Пудонг е един от елитните и в него се намират най-високите сгради на града като кулата Джин Мао и кулата Ориенталска перла. Градът ще ви разкаже историята си, когато се разходите през областта Бунд, в колониален стил. Там се появяват и някои нови постройки, като например Гранд театъра на Шанхай.7. Флоренция, Италия

 Мнозина смятат, че тук Ренесанса за първи път се разгръща с пълнотата на идеите си. Архитектурата също отразява възгледите на тази епоха: Палацио Векио, кметството, Академията по изящни изкуства, където се извисява Давид на Микеланджело, Уфици, галерията с шедьоври на ренесансовото изобразително изкуство, Понте Векио, църквите – Санта Мария дел Фиоре и Базиликата на Светия кръст са забележителни и запомнящи се.
8. Атина, Гърция

 Църквите, театрите и особено Акропола придават на Гърция усещането за старинност и вдъхват възхищение пред древногръцката цивилизация. Гръко-римските колони с релефи, крепящи Партенон, Атинската академия и статуите из града из града пораждат желанието на гостите да се върнат отново.
9. Дубай, Обединените арабски емирства

 Ако ви липсват кранове – един от виновниците е Дубай. Близо 1/5 от тях в света са заети с небостъргачите на Дубай. Там се намира и това, което някои наричат „единствения 7-звезден хотел в света“ - Бурдж Ал Араб, който е с формата на платно.
Други забележителности са: Палмовият остров, Hydropolis, първият в света подводен хотел Бурдж Дубай, най високата сграда в света и увеселителният парк Dubailand (построен в стила на Дисниленд).
10. Бразилия, Бразилия

 В последните години градът Бразилия се възроди. Идеите, с които той се отъждествяваше, се проясниха и придобиха форма. Много от тях са свързани с проектанта Лусио Коста и архитекта Оскар Ниемейер. Отначало градът „трябва“ да изглежда от небето като кръст, но в последствие заприличва повече на самолет или пеперуда. ЮНЕСКО обявява града за част от световното наследство. Някои от по-известните сгради са следните: дворецът Алварадо (резиденцията на бразилския президент), Републиканският културен комплекс, Катедралата на Бразилия и др.Източник: millionaire.bg

«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

1 коментара Топ 10: Градове с архитектурни забележителности

  1. Very good information. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon).
    I have saved as a favorite for later!
    Look at my site belonoha

    ОтговорИзтриване

Booking.com