Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » Капалъ чарши


Unknown 23:43:00 ч. 0

Едно от най-популярните места в Истанбул е Капалъ чарши, или покрития пазар. Построен е от Мехмед ІІ през 1450 г. на площ от 54 653 квадратни метра. Той е най-големият и най-старият покрит пазар в света като се посещава от доста хора - между 250 000 и 400 000 души дневно. Има 65 покрити улици, 21 входа, 17 кръчми  и близо 4000 магазина. Дава работа на около 30 000 души. Известен с бижута, грънчарство, подправки и магазини за килими.
Много от сергиите са групирани по типове стоки като например има специални места за кожени изделия или бижута.

Първите структури на пазара, бедестените Кевахир и Сандал, датират от 1460-61 г. С течение на годините улици от магазини са се добавяли към пазара, който е бил покрит по-късно, от където произлиза и името му. Пазарът е преживял няколко земетресения и пожари, като дървените постройки са заменени със зидани такива. След голямото земетресение през 1894 г., комплексът е планиран отново, като някои от сградите остават извън него.
Човекът пожелал да бъде конструиран подобен пазар, и който осъществил идеята си бил султан Мехмед Завоевателя, а човека доразвил неговата идея, и който разширил Капалъ Чарши е бил султан Сюлейман Великолепни.
«
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна
По-стара публикация

Няма коментари

Оставете коментар:

Booking.com