Реклама

Booking.com
Select Menu

Катедрали

Опознай България

Екзотични кътчета

Обиколи Европа с нас

Класации

Дворци и Замъци

Хотели

Поглед от високо

Изпратено от читатели

Видео

» » » » Долмабахче сарай


Unknown 14:43:00 ч. 1

Долмабахче - домът на последния султан на Османската империя и на първия президент на Турция.

Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушения дворец Бешикташ. Сумата за построяването му е около пет милиона фунта стерлинги и се равнява на 35 тона злато. Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура.Стените на двореца са украсени с картини на известни художници от 19 в., а изложените красиви копринени килими са с обща площ 4500кв.м., а таваните са декорирани със златни орнаменти. В Долмабахче се намира най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара, а едно от стълбищата също е от кристал. Тук се намира и най – големият в света кристален полилей. Изработен в Англия през 1853 г. той има 750 крушки и тежи 4,5 тона. Първоначално е бил захранван от газ, но през 1912г. по него е потекъл ток. Полилеят се намира в централната зала Муядеде хол. Залата е разположена на 2000 кв. м., висока е 36 м , а куполът й е с диаметър от 25 м. В нея има 56 колони. Подът, разпростиращ се на 124 кв. м., е покрит с килим с  европейски дизайн.


Долмабахче е бил дом на шестима султани от 1858 г. до 1924 г. когато халифатът е отменен, а Турция става република. Последният султан, обитавал двореца, е Халиф Абдулмеджид Ефенди. Със закон от 3 март 1924 г. Долмабахче става държавна собственост. Създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк използвал двореца за лятна резиденция и създава някои от най-важните закони на новата страна в него. Той прекарва последните дни от живота си там, където и умира през 1938 г.
Музеят е отворен всички дни с изключение на понеделник и четвъртък от 9 до 15 ч.. Не може да се разхождате свободно в двореца. Може да го видите само чрез организиран тур.

 «
Следваща
По-нова публикация
»
Предишна статия
Това е последната статия.

1 коментара Долмабахче сарай

  1. Прекрасен двореца наистина! Забелязвам изящество във всеки дребен детайл на фасадата, както и фонтана, колоните. Заслужава си да се посети! Както казва народа: ако ще живея в хубав дом такъв да е :) Определено бих живяла в такъв палат дори и ако трябва сама да го чистя.

    ОтговорИзтриване

Booking.com